SE EI OLLUTKAAN UNTA

Etusivu,Kirjoituksia

Viime lauantaiaamuna heräsin painajaisuneen. Työkaverini soitti ja kertoi kiihtyneenä, että lapsia tulee koko ajan lisää päiväkotiin. Ei yhtä eikä kahta lasta, vaan jonoksi asti.  Pienessä paniikissa mietin, mitä tehdä, kun työntekijöitä oli vain yksi, enkä voinut lähteä auttamaan. Lapsia tuli myös kotiimme.  Heräämistä seurasi hassu tunne, kunnes muistin, mistä painajaiseni mitä todennäköisimmin johtui.

Pääministeri Sipilän hallitus antoi pari päivää aikaisemmin asetuksen eduskunnalle päivähoidon ryhmäkokojen kasvattamisesta. Asetuksella muutetaan päiväkodeissa kolme vuotta täyttäneiden lasten ja hoito- ja kasvatustehtävissä olevien henkilöiden välistä mitoitusta siten, että nykyisen seitsemän lapsen sijasta päiväkodissa tulisi olla yksi kasvattaja kahdeksaa lasta kohden.

Oikeutta lasten kokopäiväiseen hoitoon ollaan muuttamassa, jos lapsen vanhemmat eivät ole työssä tai opiskelemassa.  Subjektiivista oikeutta kokopäiväiseen tai perheen valitsemaan hoitoon rajataan. Laatu on heikkenemässä ja maksuja ollaan nostamassa. Ikävää nuorille perheille.  Jos tässä vaiheessa ei tee mieli kirkua, potutus pitää kohdentaa toiminnaksi.

Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta on oltu montaa mieltä. Itse olen nähnyt sen lapsen oikeutena  laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen sekä vertaisryhmässä toimimiseen.

Sosialidemokraateille subjektiivinen päivähoito-oikeus on ollut tärkeää. Olen iloinen siitä, että puolueemme puheenjohtaja Antti Rinne on pitänyt varhaiskasvatusta esillä monissa puheissaan ja on sitä mieltä, että varhaiskasvatuksesta ei ole varaa leikata. SDP:n näkökulmasta varhaiskasvatus on investointi lapsen tulevaisuuteen. Vaikeudet varhaiskasvatuksessa tulevat myöhemmin maksamaan moninkertaisesti yhteiskunnallemme. Siksi sosialidemokraatit ovat pitäneet yhteyttä Vain kaksi kättä- organisaatioon.

Onko oikein, että kolmevuotiaamme, neljävuotiaamme, viisivuotiaamme ja kuusivuotiaamme joutuvat kärsimään hallituksemme tekemistä heikennyksistä? Varsinkin, kun samoihin aikoihin ollaan esittämässä satojen miljoonien eurojen verohelpotuksia. Selvää julkishallinnon ja naisvaltaisen koulutetun, alan alasajoa tämä on.

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tehtävänä on edistää jokaisen lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä tukea lapsen oppimisen edellytyksiä ja edistää elinikäistä oppimista. Miten tämä tehdään jättiryhmissä? Pieni lapsi kaipaa läheisyyttä ja aikaa. Henkilökunta ei ole koko päivää paikalla yhtä aikaa. Hoitoaika päiväkodeissa sijoittuu klo 6.00 ja klo 18.00 väliin.

Uusittu varhaiskasvatuslaki määrittää lasten ryhmäkoot.  Alle kolmevuotiailla se on 12 ja yli kolmevuotiailla 21, kun kasvattajia on kolme/ryhmä. Tosiasiassa lapsia on usein enemmän, koska osapäiväisiä lapsia voi olla 13/kasvattaja ja lapsia lisätään ryhmään, jos hoidon tarve ei kaikilla lapsilla ole koko kuukautta. Esimerkkinä jos ryhmässä on 24 lasta, uudistuksen jälkeen siinä voi olla vaikka 3-5 enemmän.  Myöskään alle kolmevuotiaat eivät ryhmien suurentamiselta välttyne. Kun lapsi täyttää kolme vuotta, yksi lapsi voidaan lisätä ryhmään.  Kun osapäiväisyyttä lisätään, mahtuu ryhmiin entistä enemmän lapsia. Ensi elokuussa Kotkan ryhmäkoot varhaiskasvatuksessa voivat olla todella suuria.

Kotkan palvelujohtaja on jo ilmoittanut, että Kotkassa säästötoimenpiteenä otetaan hallituksen tulevat uudistukset käytäntöön. Päättäjien on oltava tarkkana tässä asiassa.

Helsingin ja Turun kaupunginhallitukset ovat sanoneet ei hallituksen aikeille rajata päivähoito-oikeutta.  Kaupunginhallitukset ovat ottaneet tällä tavoin kantaa hallituksen aikeisiin luopua subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta sekä kasvattaa ryhmäkokoja.

Varhaiskasvatuslain mukaan ryhmät tulee muodostaa ja tilojen suunnittelu ja käyttö järjestää siten, että varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa. Erilaisia tavoitteita on paljon. Helppoa rahaa Kotka ei tule hallituksen kaavailemilla muutoksilla saamaan. Monet tilat eivät neliöidensä ja melutasonsa suhteen tule edes kyseeseen.

Olen sataprosenttisesti sosialidemokraattien kannalla siinä, että hallituksen kaavailemia heikennyksiä varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ei pidä tehdä. Sanon kyllä nykyiselle laadukkaalle varhaiskasvatukselle. Lapsenlapseni ja kaikki muutkin pienet lapset ansaitsevat aikaa ja läsnä olevia aikuisia. Pidetään huolta varhaiskasvatuksen laadusta isolla porukalla. Äidit ja isät, isovanhemmat, enot, sedät ja tädit, kummit ja muut lasten rakkaat, teitä kaikkia tarvitaan toimimaan heidän puolestaan. Nyt.

 

tiina  montonen

Tiina Montonen

SDP, Kotka, valtuustoryhmän puheenjohtaja