Sami Virtasen puhe SDP:n puoluevaltuustossa 21.4.

Etusivu,Kirjoituksia

Hyvät toverit

 

Kymenlaakson ylle on lyöty jo vuosia taantuvan maakunnan leima. Kymenlaakso tarvitsee puolestapuhujia ja tahdonkin oikaista väärän mielikuvan Kymenlaakson osalta.

Kymenlaaksolla menee hyvin. Jopa niin hyvin, että paraillaan mäntyharjulaiset ruutanat menettävät henkensä. Mäntyharjulla sattunut kemikaalijunan onnettomuus ja sitä seurannut ympäristökatastrofi on otettava vakavana varoituksena. Olemassa oleva raideinfra ei riitä vastaamaan Suomen suurimman vientisataman HaminaKotka sataman kasvaviin tarpeisiin. Satamaan tulevia vaunuletkoja joudutaan seisottamaan pahimmillaan viikkoja korpitaipaleilla pitkin Suomen ja Venäjän raideverkostoa, koska valtio on laiminlyönyt tarvittavan infran rakentamisen.

Kiireellisin asia on saada Kotkassa oleva Kotolahden ratapiha vihdoinkin rakennettua loppuun. Kotolahden ratapihalle valtiolla oli rahoitus jo vuonna 2007, mutta vain puolikas siitä toteutui ja loput rahat menivät valtion johonkin muuhun hankkeeseen muualla Suomessa. Sen jälkeen rahoitusta ei ole enää saatu puuttuvaan puolikkaaseen. HaminaKotkan sataman osalta on pikainen tarve rakentaa puuttuvat viisi raidetta lisää satama-alueella sijaitsevalle ratapihalle. Hankkeen kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa.

Kuten aluksi mainitsin, niin meillä menee hyvin. HaminaKotkan sataman kasvupotentiaali on lupaava. Kokonaisliikenteen kasvu HaminaKotkassa on arvioitu olevan vuosittain kymmen prosentin luokkaa (alkuvuodesta 2018 14%). Satama investoi 30 miljoonaa sataman laajentamiseen. Metsäteollisuuskuljetusten keskittämisen tueksi ovat investoinnit Mussalon satamaan käynnistyneet uuden terminaalin rakentamisen muodossa. Sataman tavoitteena on jatkossakin turvata mahdollisuudet vientiteollisuudelle ja koko logistiikkasektorille toimia tehokkaasti, taloudellisesti sekä turvallisesti. Ilman koko logistisen ketjun kattavaa toimivaa liikenneinfraa se ei kuitenkaan ole turvattua.

UPM tutkii parhaillaan mahdollisuutta investoida Mussalon sataman yhteyteen biojalostamoa. Suuruusluokaltaan investointi menee arvioiden mukaan johonkin 500-800 miljoonan euron välimaastoon. Mahdollinen biojalostamo tulee tarvitsemaan toimivan logistiikkaketjun. Muistuttaisin, että M-realin Äänekoskelle tekemän investointipäätöksen tueksi valtio investoi väylähankkeisiin n. 170 miljoonaa euroa. UPM:n Kotkan hankkeen toteutumisen ja koko vientiteollisuuden kuljetusten tueksi pitää valtiolta löytyä pikaisesti puuttuvat 20 miljoonaa viiden raiteen rakentamiseksi Kotolahteen.

Pyydän eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen ryhtyvän tarvittaviin toimiin asian edistämiseksi.

 

Sami Virtanen

puoluevaltuutettu