Mitä tapahtui kouluverkkoselvitykselle?

Etusivu,Kirjoituksia

Hyvinvointilautakunta sai 5.3. päätökseen varhaiskasvatus- ja kouluverkkoselvityksen siitä, millaisia perhepalveluita Kotka tuottaa. Selvitys, jota oli tehty puolitoista vuotta, siirrettiin kaupunginhallitukselle päätettäväksi. Selvitykseen oli käytetty runsaasti virka- ja luottamushenkilöiden aikaa. Kysytty kuntalaisilta ja useilta sidosryhmiltä mielipiteitä ja tehty lapsivaikutusten arviointi jne.

Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen riveistä alkoi kuitenkin sataa erikoisia selvityspyyntöjä. Syyt palautukseen olivat kummallisia. Asiat olisi voitu käsitellä valtuustossakin. Syitä olivat mm. Pihkoon ja Hakalan koulujen rakentaminen esikoululaisten ja alakoulun kahdelle ensimmäiselle vuodelle. Eli sen sijaan, että koululainen voisi turvallisesti totutella koulunkäyntiin alakoulussa, joutuisikin hän vaihtamaan koulua parin vuoden välein. Lisäksi liikuntapaikat Kotkassa vähenisivät entisestään, kun pieniin kouluihin ei sellaisia rakenneta. Vihreiden ja Kokoomuksen piirissä oli pohdittu tilastoja, joiden mukaan Pihkoossa syntyvyys on ollut vähäistä kahden viimevuoden aikana. Pihkoon koulun alueella on omakoti- ja rivitaloja. Ja lisää rakennetaan. Asukkaat ovat enimmäkseen lapsiperheitä. Taloa aletaan usein rakentamaan vasta perheen perustamisen jälkeen. Mitkä ovat ne todelliset perustelut, joita ei voida näin vaalien alla lausua ääneen?

Puolitoista vuotta ovat vanhemmat odottaneet ratkaisua koulujen kohtalosta. FCG selvitys oli karua luettavaa. Jos väki vähenee alueellamme samaa vauhtia kuin nyt, niin pitää miettiä, millainen päiväkotien ja koulurakennusten määrän tulee olla. Karhula on se alue, jossa lapsia on koko ajan vähemmän. Sanoo selvitys. Siitä syystä Karhulan alueelle olisi tullut suurimmat muutokset. Yhtenä niistä Hakalan ja Rauhalan koulujen yhdistäminen. Sosialidemokraattien toiveesta suunnitelmaan lisättiin, että tulevan koulun sijaintia selvitellään ennen rakennussuunnitelman tekoa. Ajatuksena oli, että koulun sijoitusta mietitään optimaalisesti siten, että lasten koulumatkat pysyisivät kohtuullisina. Vasemmistoliitolle ei Hakalan ja Rauhalan yhdistäminen kelvannut. Tämäkin asia olisi voitu käsitellä valtuustossa. Kouluverkkosuunnitelmassa ilmaistiin myös huoli Otsolan koulun sisäilmatilanteesta ja mahdollisesta tarpeesta rakentaa uusi koulu 2020 luvulla.

Kaupunginhallituksessa ainoastaan Sosialidemokraatit olivat valmiit hyväksymään hyvinvointilautakunnan esityksen. Nyt päätöksenteko venyy todennäköisesti syksyyn ja lasten vanhempien piina jatkuu. Vuosikausien vatvominen tuskin edesauttaa sitä syntyvyyden lisääntymistäkään.

Anne Heikkilä
hyvinvointilautakunnan pj. (sd)