Mielipide: Veroilla turvataan palvelut

Etusivu,Kirjoituksia

Kotkan kaupunginvaltuusto korotti kuntaveroa vuosille 2022-2023. Korotus on 0,5 prosenttiyksikköä ja sitä kannattivat SDP, vihreät, vasemmistoliitto sekä KD. Veroilla mahdollistetaan kuntalaisten palveluiden ja hyvinvoinnin turvaaminen. Kotkan talous on ennusteiden mukaan painumassa jopa 15 miljoonaa euroa tappiolle seuraavien kolmen vuoden aikana. Tuo tappio täytyy kattaa ja SDP esitti siksi 0,5 prosenttiyksikön veronkorotusta.

Korotus tarkoittaa esimerkiksi 40 000 euroa vuodessa ansaitsevalle noin 15 euron lisäystä veroon kuukausitasolla, joten yksittäisen henkilön kannalta sitä voitaneen pitää kohtuullisena. Kaupungin taloustilanne piti arvioida uudelleen saatuamme kuulla sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten noususta ja kuntalaskutuksen lisääntyneestä tarpeesta.

Korotuksen ansiosta kaupunki saa arviolta noin 5 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuodessa. Pahimmassa tapauksessa leikattavaa jää tästä huolimatta. Ainoa vastuullinen päätös oli tässä kohtaa korottaa veroa. Toinen vaihtoehto olisi jatkossa leikata kotkalaisten palveluita. Viimeisten kymmenen vuoden aikana kaupungin palveluista on tavalla tai toisella leikattu ja säästetty jo toistakymmentä miljoonaa euroa.

Leikkauksia ei voida tehdä loputtomiin ja lisäksi vääristä paikoista tehdyt leikkaukset usein kasvattavat kuluja tulevaisuudessa. Esimerkiksi säästö sosiaali- ja terveyspalveluista aiheuttaa paitsi inhimillistä kärsimystä, tulee kalliimmaksi myös rahallisesti.

SDP:n ryhmä olisi toivonut kaikilta valtuustoryhmiltä reilua vastuunkantoa tässä vaikeassa tilanteessa. Veronkorotusta vastustaneilta puolueilta ei tullut konkreettisia ehdotuksia, mistä leikkaamalla koko 15 miljoonaa euroa olisi voitu kattaa. Veronkorotuksilla on julkisuudessa usein hyvin negatiivinen kaiku, mutta tässä tilanteessa ainoa vastuullinen ja rehellinen ratkaisu oli tehdä mainittu korotus.

SDP:n Kotkan valtuustoryhmä psta

Tiina Montonen ryhmä pj.