Mielipide, Tiina Montonen sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja

Etusivu,Kirjoituksia

Kiinteistöyhtiöstä  päätös tiedon pohjalta

Palveluverkkoselvityksen ohjausryhmässä on käsitelty Karhuvuoren, Langinkosken ja Korkeakosken koulun sekä Kotkansaaren uuden päiväkodin peruskorjausten/rakentamisen rahoitusta. Rahoitusmalliksi on esitetty kiinteistöyhtiön perustamista sen vuoksi, että lainakulut eivät menisi ennestään velkaisen kaupungin taseeseen vaan kaupungin konsernitaseeseen.

Kiinteistöyhtiön perustaminen ei ole ihan ilmaista. Yhtiön kulut ja lainat on kotkalaisten kuitenkin maksettava. Perustamisen vaikutuksia on peilattava Kotkan kokonaistalouteen, henkilöstön asemaan ja esitetyn toimintatavan järkevyyteen. Mietittävä on, kannattaako päätösvallan siirtäminen pois kaupunginvaltuustolta toimitusjohtajalle ja vain muutamalle yhtiön hallituksen jäsenelle.

Ohjausryhmä pyysi elokuun kokouksessaan, että valtuustoryhmät pohtivat kiinteistöyhtiön perustamista ja esittävät kysymyksiä siihen liittyvistä asioista. Vastaukset saatiin 4.9. kokouksessa. Samassa kokouksessa päätettiin ohjausryhmän lausunnon antamisesta. Sosialidemokraatit toivoivat lausuntopäätöksen siirtämistä vielä hieman, niin että kaikki valtuutetut olisivat saaneet yhteisen informaation perustamiseen vaikuttavista asioista. Mikään ei olisi jumittanut tai viipynyt. Virkamiestasolla olisi voitu jatkaa kustannusvaikutusten selvitystä.

Sosialidemokraatit haluavat pohjata päätöksensä tietoon. Kotkan koulut ja muitakin rakennuksia on saatava kuntoon. Karhuvuoren uudisrakennuksesta on hyvä aloittaa.