VEROALE JA PALKANALENNUS RAPAUTTAVAT YHTEISKUNNAN
Kaupunginvaltuutettu Vesa Levonen (kesk. sit.) esittää mielipidekirjoituksessaan (KySa 10.10.2014) vientiteollisuuden kilpailukyvyn nimissä veronalennuksia – jopa nollaveroja – yrityksille ja samanaikaisesti yleistä palkkojen leikkaamista 5-10%.
Ensinnäkään suomalainen vientiteollisuus ei voi eikä pysty kilpailemaan esim. Aasian maiden kanssa hintoja polkemalla, vaan vientituotteidemme valtteja ovat huippulaatu ja toimitusvarmuus. Jotta päästäisiin vaikkapa Kiinan tasolle palkkakilpailussa, pitäisi palkkoja leikata yli 90% nykyisestä tasosta! Eurooppalaisiin vientikilpailijamaihimme verraten, olemme palkkavertailussa kilpailukykyisiä. Viimeisin tulopoliittinen kokonaisratkaisu, erittäin maltillisine palkankorotuksineen, oli jo aiemmin päätetyn yhteisöveron alennuksen lisänä merkittävä käden ojennus Suomen vientiteollisuudelle.
Palkka-ale ei johtaisi kansantalouden kasvuun, vaan rapauttaisi kotimaisen kulutuskysynnän ja syöksisi Suomen taantumasta syvään kotimarkkinavetoiseen lamaan. Alkeellisinkin talousoppi tunnustaa tämän. Levonen esittää myös määräaikaista nollaverotusta ”uusille kasvuyrityksille”. Kuinkahan tämä malli myytäisiin kansalle? Siis palkanalennuksia duunareille ja verovapaata yritystoimintaa yrityksille?
Levosen keinovalikoimiin kuuluu myös ns. kolmansien maiden kansalaisten työluvaton työskentely Suomessa. Tarkoitetaanko tällä sitä, että esim. Afrikasta tuotetaan työperäisen maahanmuuton keinoin väkeä, joka esitetyn kaltaisesti tekisi työluvatta työtä Suomessa? Mikähän vaikutus tällä mahtaisi olla kotimaiseen työllistymiseen, palkkatasosta puhumattakaan? Entä mikä olisi tuotetun työvoiman oikeusturva ja ihmisarvo tilanteessa, jossa työnantajalla olisi halutessaan kaikki mahdollisuudet painostaa työluvatonta maahanmuuttajaa millaisiin työehtoihin hyvänsä, jottei lyödä paluulippua persuksiin.
Hyvinvointipalvelut Levonen näyttää ratkaisevan karsimalla julkista sektoria ja kehottamalla ihmisiä huolehtimaan terveydestään. Ihmisten terveydestä ja työssä jaksamisesta on syytäkin olla huolissaan. Palkka-ale johtaisi kulutuskysynnän romahtamisen kautta massatyöttömyyteen ja sitä kautta ihmisten hyvinvointi edelleen heikkenisi. Tätä emme kaipaa vaan sitä, että kohtuullisen palkkatason kautta pidetään yllä riittävä kulutuskysyntä ja laaja sekä entistä oikeudenmukaisempi, ihmisen maksukykyyn perustuva verokanta. Näin voidaan myös hyvinvointiyhteiskuntaa puolustaa.
kansanedustajaehdokas Teppo Järnstedt
konduktööri, puoluevaltuutettu
Jaa tämä artikkeli