Mielipide, Sirpa Paatero: Suhteellisuudentaju ja vastuu kateissa

Etusivu,Kirjoituksia

Olen hyvin surullinen viime aikojen Kotkan kaupunginvaltuuston työskentelystä, ja luulen, etten ole ajatuksineni yksin.

Kuntalaiset ovat antaneet valtakirjan luottaen siihen, että valtuusto työskentelee kaupungin palvelujen ja elinvoiman turvaamiseksi; tämä on varmasti ollut myös monen vaaleissa ehdolla olleen tavoite. Kaksi viime vuotta on kuitenkin ollut jotakin täysin muuta, esimerkkinä taas tämän viikon valtuuston kokous.

Kyse on ns. kuittiasiasta, joka on tällä hetkellä poliisitutkinnassa, ja jo aikaa sitten on sovittu ohjeiden tarkennuksista. Kaupunginvaltuusto ja -hallitus ovat käyttäneet aikaa asiaan liittyen kymmeniä tunteja, kaupungin virkamiesten valmistelut ja selvitykset sekä ulkopuoliset tarkastukset ja poliisitutkinnat ovat työllistäneet runsain määrin työntekijöitä, summaltaan jo useamman opettajan tai hoitajan vuosittaisen palkan.

Asian vehtaaminen tuntuu jatkuvan lisäsyytteiden tehtailulla, kun aiemmat tahot eivät ole mitään rikkomusta löytäneet. Mittasuhteen muistamiseksi: kyse epäilyksen alla olevista summista on kokonaisuudessaan alle 2000 euroa.

Kaupungin talous on todella suurissa ongelmissa, velkaa ja alijäämää on runsaasti, ja koko ajan virkakunta tekee töitä etsiäkseen säästettäviä ja tehostettavia kohteita, samalla kun tiedämme verotulojen vähentyneen työttömyyden ja ikärakenteen vuoksi. Tätä kokonaisuutta ei jakseta tai haluta pohtia, vaan aikaa ja rahaa käytetään vuodelta 2011 olevaan alle 2000 euron summaan. On kyse suhteellisuudentajun tai oikean vastuunkantamisen puutteesta, jota joku toinen voisi nimittää myös populismiksi.

Kotkan maine on meidän kaikkien vastuulla ja sitä eivät pahenna tai paranna kunnan sisällä eikä ulkopuolella ketkään muut. Valitettavasti tämä negatiivinen viestintä tulee vastaan lähes päivittäisillä ympäri Suomea leviävillä sähköposteilla kotkalaisista “oikeustapauksista”, ja uutisoinnissa paikallisen sanomalehden “hyvällä” avustuksella. Tästä syystä en suosittele maanantaina tehtyä esitystä konsulttiselvityksen tekemisestä kaupungin imagon parantamiseksi, vaan ihan tavallisten peilien hankkimista itse kullekin ja siirtymistä vastuun kantamiseen kuntalain mukaisesta tehtävästä, eli asukkaiden hyvinvoinnin edistämisestä. Positiivisen ilmapiirin luomisessa kyse ei ole vain valtuutetuista, vaan kaikista kotkalaisista, joilla on monta hyvää syytä olla ylpeitä kotikaupungistaan.

Sirpa Paatero, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu