Mielipide: Sami Virtanen

Etusivu,Kirjoituksia

Keskustan katumusharjoitus alkoi nopeasti.

Hallituspuolueet antoivat joulun alla työttömille joululahjaksi kokoomuksen ajaman työttömyysturvan aktiivimallin. Käytännössä hallitus valitsi linjakseen työttömyydestä rankaisemisen. Ei ehtinyt laki olla voimassa edes 100 tuntia, kun keskustan Antti Kaikkonen vaati, että hallituksen pitää ottaa kansalaisten huolet aktiivimallista tosissaan.

Kaiketi Kaikkosen huoli pitäisi osata ottaa myös tosissaan. Tosin kaikki lain hyväksymisen jälkeen esiin nousseet huolet ja mallin puutteet nostettiin esiin eduskuntakäsittelyssä jo ennen lain hyväksymistä. Kaikkosella olisi halutessaan ollut mahdollista ottaa kansalaisten huolet huomioon jo ennen kuin äänesti lain puolesta.

Kaiken lisäksi huolia laista ei esittänyt ainoastaan kansalaiset ja oppositio. Ihan yhtä lailla ohi Kaikkosen korvien kiisivät myös valiokuntien esiin nostamat huolet. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunta kirjoitti lausuntoonsa ennen lain säätämistä: ”Käytettävissä olevat määrärahat eivät takaa työvoimaviranomaisen järjestämiä palveluita kaikille työttömyysetuuden saajille”.

Työttömien aktivoiminen kepin avulla kohti työvoimaviranomaisten palveluja on kova päätös. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tietoisesti leikannut työvoima- ja yrityspalvelujen määrärahoja ja ylipäätänsä työllisyysrahoja hallituskautensa aikana sadoilla miljoonilla euroilla.Hallituksen leikkausten myötä näitä palveluita ei ole nyt riittävästi saatavissa. Työttömien kannalta on syntynyt melkoinen ristiriita.Välttääkseen hallituksen harkitun kepin iskun on aktivoiduttava, mutta samalla työvoimaviranomaisten tarjoamien palveluiden saatavuuden epävarmuus lisää työttömän riskiä saada osumaa.

Perustuslain kannalta pahinta on se, että tilanne vaihtelee suuresti eri osissa Suomea ja työttömät ovatkin lain edessä eriarvoisessa asemassa asuinpaikastaan riippuen. Tästäkin kyllä huomautettiin ennen lain hyväksymistä.

Aktiivimallin kohdalla on puhuttu niin sanotusta Tanskan mallista. Sipilän hallitus otti Tanskasta vain kepin käyttöön ja jätti huomioimatta kuinka paljon Suomea enemmän Tanska satsaa työvoimapalveluihin. Valitettavasti hallituskauden aikana tehdyillä leikkauksilla on toimittu juuri päinvastoin.Palveluiden leikkausten vuoksi monella työttömällä ei ole tosiasiallista mahdollisuutta välttää tulevia iskuja. Sillä hallituksen keppi lyö sekä edestä, että takaa.

Suosittelen, että Kaikkonen jatkaa katumusharjoitustansa myöntämällä rehdisti nyt hyväksytyn aktiivimallin olevan todellisuudessa vain työttömyydestä kärsiviä kurittava säästökeino.

 

 

Sami Virtanen

Kotkan sd. kunnallisjärjestön ja valtuustoryhmän pj