Mielipide: Ninni Taavitsainen kaupunginhallituksen jäsen

Etusivu,Kirjoituksia

Lomautus ei ole ratkaisu!

 

Kotkan kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsenet ovat esittäneet kaupungin henkilöstön lomautuksia.  En voi missään nimessä kannattaa kokoomuksen esittämää lomautusratkaisua talouden tasapainottamisen keinona. Itse koen, että lomautukset ovat perusteltuja silloin kun esimerkiksi yrityksessä tilaukset ovat vähentyneet ja työtä ei ole. Kaupungilla tällaista tilannetta ei ole.  Kaupungissa kun palveluita tulee tarjota lomautuksista huolimatta.  Sairaiden on saatava hoitoa, lapsien on päästävä päivähoitoon ja kouluun sekä sosiaalityön peruspalvelut on taattava. Kaupunki ei ole yritys, eikä sitä tule johtaa sellaisena.

Vaikka kaupungin talous näyttääkin surullista todellisuuttaan alijäämineen, lomautuksilla ei saavuteta pitkän ajan säästöä. Rakenteet eivät lomauttamisella uudistu. Virkamiestasolta on laskettu, että lomautuksilla voidaan saada säästöjä vain noin puolen miljoonan edestä.  Puolen miljoonan vuoksi lomautukset ovat suhteellisen suuri ja pitkäkestoinen prosessi, jonka haitat näkyvät vielä pitkään palveluiden saatavuudessa ja laadussa.

Kannatan rakenteiden tarkkanäköistä läpikäyntiä, kehittämistä ja palveluiden uudelleen järjestämistä.  Tätä kautta voidaan saada kestävää säästöä kaupungin taloutta ajatellen.  Kysynkin vielä, tässäkö kokoomuksen kiitos kaupungin työntekijöille, viime vuonna saavutetuista henkilöstösäästöistä? Nämä säästöt olivat kuitenkin miljoonaluokkaa.