Mielipide: Kurjistaminen ei sama kuin joustot (Kysa 17.6.)

Etusivu,Kirjoituksia

Kaakkois-Suomen kokoomusnuoret Niklas Karhu ja Veijo Tikka ilmaisivat huolensa työntekijöiden oikeuksista ja tulotasosta sekä Suomen erittäin jäykistä työmarkkinoista (Mielipide 13.6.). Maamme työttömyys johtuu heidän mukaansa ammattiyhdistysliikkeestä sekä työntekijöistä itsestään. Työnantajilla ei siis ilmeisesti ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa tilanteeseen millään tavoin.

Kirjoituksen koko ajatusmaailma on kuin suoraan itseään sitoutumattomaksi mainostavan ajatuspaja Liberan uusimmista “tutkimusraporteista”. Mainitut joustot koskisivat osapuolista tietenkin vain työntekijöitä. Tavoitteena on ammattiyhdistysliikkeen alasajo sekä hyvinvointiyhteiskunnan romuttaminen, sanalla sanoen työtätekevien kurjistaminen ja työnantajien aseman monopolisointi työmarkkinoilla.

Vaatimus minimipalkasta kuulostaa hienolta, mutta kuinka monen uuden työpaikan palkkataso tulisikaan sidottua tai laskettua juuri tuohon minimiin. Olisihan se tuolloin jopa täysin laillistettua palkkojen alentamista. Työmarkkinoille kirjoittajat haluavat Viron mukaista mallia. Julkiseen terveydenhuoltoon he varmaankin ehdottavat USA:n mallia.

Niklas Karhun ja Veijo Tikan kirjoitus on näkemyseroistamme huolimatta ainutlaatuinen. Harvoin olen törmännyt noin moniin korulauseisiin kiedottuun kaksinaismoralismiin.

Vesa Lanki, Kotka