Kotka kuilun partaalla

Etusivu,Kirjoituksia

”Poliittisille vapaamatkustajille ei ole tilaa valtuustossa.”…

Kotkan sosialidemokraattisen valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja Kim Soares haluaa tuoda esiin ne realiteetit, joiden vuoksi koko ryhmä äänesti maanantaina 14.10. yksimielisesti Jäppilän koulun lopettamisen aikaistamisen puolesta.

– Koulujen lopettamispäätökset ovat aina erittäin ikäviä asioita kaikille osapuolille. Niin tälläkin kertaa, vaikka kyseessä olikin ainoastaan aiemman päätöksen toimeenpanon aikaistaminen. Julkisuudessa tuntuu kuitenkin jääneen täysin huomiotta se, millaisessa taloustilanteessa näitä päätöksiä tehdään tai mitkä ovat niiden vaihtoehdot, toteaa Kim Soares.

Vuonna 2012 valmistunut kouluverkkoselvitys tehtiin tilanteessa, jossa kaupungin kumulatiivinen alijäämä oli 4 miljoonaa euroa. 2012 tilikauden päättyessä se oli jo 30 miljoonaa ja viimeisimmän ennusteen mukaan alijäämä kasvaa 2013 lähes 40 miljoonaan euroon. Soaresin mukaan jo tehtyjä päätöksiä on pakko pystyä tarkistamaan, kun kaupungin taloustilanne on romahtanut.

– Romahdus on ollut katastrofaalinen. Siitä huolimatta tuntuu että osa valtuutetuista ei ymmärrä tilanteen vakavuutta, vaan haluaa laput silmillä jatkaa kuten joskus 1980-luvun nousukaudella.

Soares sanoo että on suuri riski siitä, että Kotka luisuu kriisikunnaksi.

– Silloin kyyti tulee olemaan kylmää. Siinä tilanteessa ministeriöstä tulee Kotkaan virkamiesten armeija jolta ei empatiaa löydy. Sen jälkeen suljetaan kirjastoja, uimahalleja, kouluja ja terveyskeskuksia ilman mitään kyselyitä. Kaikki lakisääteiset palvelut hoidettaisiin niin pienellä panostuksella kuin mahdollista ja kaikki ei-lakisääteiset loppuisivat kuin seinään, Soares sanoo.

Kotkan valtuusto on itse linjannut, että kaikilta kaupungin toimialueilta pitää löytyä lisäsäästöjä. Opetustoimen kohdalla alkuperäinen ehdotus oli yhden viikkotunnin leikkaaminen kaikilta Kotkan 1.-2. –luokkalaisilta sekä kaikkien koululaisten tukiopetustuntien leikkaaminen. Kokoomus esitti kaupunginhallituksessa vaihtoehdoksi Jäppilän 2016 vuodelle päätetyn lakkautuksen aikaistamista kahdella vuodella. Soaresin mukaan kahdesta pahasta valittiin se pienempi, koska päätöksiä ei voi jättää tekemättäkään.

– Minusta on todella selkärangatonta, että osa valtuutetuista kyllä kovaan ääneen vaatii säästöjä, mutta sitten kun säästöesityksistä pitäisi päättää niin he jättävät vastuun näistä ikävistä päätöksistä muiden harteille.  Tässä taloustilanteessa valtuustossa ei ole tilaa yhdellekään poliittiselle vapaamatkustajalle, jyrähtää Soares.