ANNEN AVAUKSIA

Etusivu,Kirjoituksia

Laitetaanko vanhukset vankilaan?

Sivistyneen yhteiskunnan tunnistaa kuulemma siitä, miten se pitää huono-osaista huolta. Jos näin on edelleen, niin emme ole sivistysvaltion liepeilläkään.

Eläkeläiset ovat hallituksen SSS-miesten silmätikkuna, sillä niin monet toimet suuntautuvat nyt eläkkeensaajiin ja vieläpä niihin kaikkien surkeinta eläkettä saaviin. Asumistukea leikataan, kotiin tuotavien palveluiden hintaa korotetaan ja monissa kunnissa vielä mm. kiinteistöveroa tullaan korottamaan ensi vuonna. Eilen (20.10.2015) vielä uutisoitiin, että monien kansaneläkettä saavien eläkkeet tulevat laskemaan johtuen kauppojen halpuutuskamppanjoista ja öljyn maailmanmarkkinahinnan laskusta. Eläkkeet laskevat, koska ne on sidottu työeläkeindeksiin, jonka tarkoituksena oli pitää ostovoimaa yllä hintojen nousutilanteissa. Kaiken kaikkiaan kotona elävän, pientä eläkettä nauttivan ikäihmisen elämää kurjistuu näillä toimilla.

Helpolla eivät näytä pääsevän nekään ikääntyneet, jotka eivät enää kykene asumaan omassa kodissaan. Hallitus kaavailee ympärivuorokautisessa hoivassa asuvien vanhusten hoitajamitoituksiin kiristyksiä. Vanhuspalvelulakia säädettäessä yritettiin pitkään vääntää kättä mitoituksista, jonka kokoomus lopulta voitti. Mitoitus asetettiin 0,5 hoitajaan. Jo tämäkin mitoitus on aivan liian pieni ja siksi monet kunnat ovat vaatineet yhteistyökumppaneiltaan 0,6 hoitajan mitoituksia taatakseen vanhustenhoitoon inhimillisyyden ja hyvän hoidon minimin.

Nyt sitten asiasta mitään ymmärtämättömät tahot ovat suunnitelleet laskevansa henkilöstömitoitukset 0,4 hoitajaan, tajuamatta edes mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa. Jos ympärivuorokautista hoivaa tarjoavassa yksikössä on 18 huonokuntoista asukasta, niin iltavuorossa heitä hoitaisi tämän 0,4 hoitajan mitoituksella vain yksi hoitaja. Yksi ainoa hoitaja jakaisi päivällisen ja avustaisi syömisessä. Yksi ainoa hoitaja auttaisi wc- toiminnoissa. Yksi ainoa hoitaja jakaisi lääkkeet ja auttaisi muussa terveydenhoitoon liittyvissä asioissa. Yksi ainoa hoitaja jakaisi iltapalan ja avustaisi sen syömisessä ja tämän jälkeen avustaisi iltatoimissa ja auttaisi heidät nukkumaan. Normaalisti tämän kokoisessa yksikössä näitä töitä on ollut tekemässä kaksi hoitajaa. Useat tällaisessa hoivapaikassa asuvat eivätkä pysty liikkumaan itsenäisesti, eivät pysty huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniastaan, eivät kykene syömään itsenäisesti. Miten ihmeessä yksi ihminen kykenee suoriutumaan kahdeksassa tunnissa tästä kaikesta yksin? Kaiken edellä kerrotun lisäksi tämä yksi ainoa hoitaja kirjaa kaikki tekemänsä toimet potilastietojärjestelmään. Mistä tällaisen yli-ihmisen löytää?

Nämä hallituksen kurjistustoimet vaikuttavat jo ajojahdilta. Tuntuu varsin oudolta, että mm. perussuomalaiset ovat olleet kovasti huolissaan sotiemme veteraaneista, mutta nyt nuo samat toimijat vievät näiltä veteraaneilta inhimillisen hoivan. Ehdotankin, että siirrämme vanhukset vankiloihin. Siellä on taatusti enemmän henkilökuntaa hoitamassa asukkaita.

Anne Heikkilä

sosialidemokraatti Kotkasta

anne heikkilä

Annen avauksia palsta julkaistaan sdpkotka.net sivuilla joka toinen perjantai. Anne Heikkilä on aktiivinen kansalainen, sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri.