Annen avauksia

Etusivu,Kirjoituksia

Sairasta menoa

Kolmen ”ässän” suunnitelma muuttaa ensimmäinen sairauslomapäivä omavastuiseksi on osa hallituksen typerien suunnitelmien katkeamatonta ketjua. Asiaa ei olla joko ajateltu, tai sitten päättäjät ovat todellakin vieraantuneet arjesta. Voitaisiinko puhua jo asioista asioiden oikeilla nimillä? Onko tämä linjaus enemminkin alkoholipolitiikkaa vai yksinkertaisesti raippapolitiikkaa?

Julkisuudessa on puhuttu paljon tästä päätöksestä ”krapulapäivän” leikkauksena, mikä on loukkaus niitä tunnollisia työntekijöitä kohtaan, jotka ovat olleet aidosti sairaita ja potevat vielä kaupanpäällisiksi huonoa omaatuntoa työstä poissaolostaan, koska tietävät työtovereidensa joutuvan venymään ja hoitamaan heidänkin työnsä.

Krapulan takia pois töistä jäävät ovat melko marginaalinen porukka, ja jos alkoholin käyttö on karannut käsistä, niin silloin on syytä puhua jo sairaudesta, johon löytyy ihan omat puuttumisen keinonsa. Työnantajan ja työterveyden tulisi ilman muuta puuttua tällaisiin poissaoloihin jo hyvissä ajoin, ennen kuin tilanne on riistäytynyt niin vaikeaksi, ettei henkilö kykene edes töihin saapumaan. Tämä kaikki voidaan toteuttaa jo nyt. Ei siihen pakkolakeja tarvita.

Valtaosa työntekijöistä omaa korkean moraalin ja he kokevat tällaisen piiskapolitiikan epäoikeudenmukaiseksi.  Nämä ihmiset ovat usein sairaanakin töissä, koska tietävät sijaisten saamisen olevan nykypäivänä hyvin hankalaa.

Monessa työtehtävässä joudutaan olemaan erilaisten asiakkaiden kanssa tekemisissä, ja tästä jatkuvasta kontaktista muihin ihmisiin johtuvat myös vatsatauti-, nuhakuume- ja flunssaepidemiat. Onko oikein, että työssä sairastuneet joutuvat kärsimään tämän vuoksi rahallisia menetyksiä? Vieläkin pahempi asia on, jos nämä ihmiset katsovat, ettei heillä ole varaa sairastaa ja tulevat töihin sairaana.

Onko parempi, että krapulassa olevat tai jopa päihtyneet tulevat töihin ja aiheuttavat itselle ja pahimmassa tapauksessa myös kanssaihmisille tapaturmia tai onnettomuuksia? Eikö olisi parempi antaa tässäkin asiassa mieluummin porkkanaa, kuin keppiä?

Tämän suomalaisen alkoholipolitiikan kostomentaliteetti voisi vihdoin jo loppua ja alettaisiin hoitaa ongelmaa tavalla, joka kohdistuu suoraan henkilöihin, joilla on alkoholin ongelmakäyttöä? Menetelmistä ja malleista ei ainakaan ole pulaa.

 

anne heikkilä

Anne Heikkilä

Sosialidemokraatti Kotkasta

Anne Heikkilä on sdpkotka.netin vakituinen kirjoittaja. Hän havainnoi ympäröivää yhteiskuntaa sen tapahtumia, elämää, ilmiöitä ja erityisesti harjoitettavaa politiikkaa.

Anne on koulutukseltaan sairaanhoitaja sekä terveystieteiden maisteri ja on töissä Kouvolan kaupungilla kotihoidon hoitotyön vastaavana. Anne on myös työskennellyt mm. Kotkan kaupungilla ja merilläkin hän on seilannut.