ANNEN AVAUKSIA

Etusivu,Kirjoituksia

Sivistyksen alasajoa

 

Luin muutama viikko sitten hyvän artikkelin populismista ja sen leviämisen syistä. Pääasiana siinä artikkelissa oli, että osa kansalaisista kokee, ettei oma ääni kuulu. Että omat ongelmat, esimerkiksi työttömyys ja huono-osaisuus, eivät kiinnosta päättäjiä. Tähän kohtaan iskee populisti, joka maalailee uhkakuvia ja asettelee vastakkain esimerkiksi paikalliset työttömät ja maahanmuuttajat. Ja soppa on valmis. Omat ongelmat heijastetaan maahanmuuttajiin, ja kappas, yhtäkkiä meillä onkin sopiva syyllinen kaikkeen omaan huono-osaisuuteen. Todella kätevää eikö vain!

Nyt kun olemme löytäneet syyllisen, niin seuraava aggression kohde onkin se porukka, joka yrittävää tutkimuksen, kokemuksen ja faktatiedon perusteella todistaa populistin väitteitä vääriksi. Tätä ryhmää voidaan nimittää vaikka sivistyneistöksi. Populistille sellainen henkilö, jolla on tietoa tai joka osaa etsiä oikeata tietoa, on uhka sieltä pahimmasta päästä. Tietäminen on siis pahasta, mutta valehteleminen on sallittua, jopa suotavaa.

Viime viikolla saimme lukea paikallislehdestä eduskunnassa aikaansa viettävän hoksnokkapojan kommentin, jossa hän kertoi, että olisi ihan oikein meidän sivistyneistölle, että Donald Trump valittaisiin Yhdysvaltojen presidentiksi. Minulta läikkyi yli. Onko todella niin, että tällaisella asialla voidaan leikkiä. Henkilö joka julkisesti on ihmetellyt, että miksi ydinaseita ei voisi käyttää, jos niitä kerran on! Ihmisen, joka on kaikissa puheissaan ja toimissaan näyttänyt, kuinka hän halveksii muun muassa naisia ja väärän värisiä maahantulijoita tai siellä jo asuvia. Minä en ymmärrä, että miten se on meidän sivistyneistölle oikein, jos Donald Trump valitaan Yhdysvaltojen presidentiksi?

Toinen kysymys on sitten, että miten määritellään sivistys. Jos minä saan sen tehdä, niin sivistys näkyy tekoina ja siinä, miten kohdellaan kanssaihmisiä. Sivistys on vaikkapa sitä, että ymmärtää syy-yhteyksiä ja osaa etsiä tutkittua tietoa tunnetuista lähteistä. Ymmärtää historian olevan avain tulevaisuuden hahmottamiseen. Ei sivistyneeksi synnytä, eikä sitä voi ostaa. Eikä koulutus aina ole sivistyksen tae. Minäkin tiedän muutamia erittäin pitkälle kouluttautuneita henkilöitä, jotka ovat täysiverisiä moukkia.

Minun elämässäni on ollut yksi sivistynyt ylitse muiden, mummoni Salme Aallotar. Hän oli tehdassiivooja, eli erästä kokoomusnuorten kellokasta lainatakseni, sitä huonoa ainesta. Mummoni oli sivistynyt monin tavoin. Hän luki paljon ja kiersi maailmaa. Hän näki ja koki ja osasi soveltaa näkemäänsä ja kokemaansa juuri niin, että kunnioitti kaikenlaisia, eri kulttuureistakin tulevia, ihmisiä ja eikä pitänyt ketään ensi näkemältä muita huonompana. Hän ymmärsi, että teot ratkaisevat, ei ihonväri tai sukupuoli. Hänen kaltaisilleenko ihmisille on oikein, että Donald Trump tulisi valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi?

Yhdysvaltojen vaalit sitten tulivat ja, luojan kiitos, menivät. Trump voitti, kuten Simpsonit-piirrossarja ennusti jo 16 vuotta sitten. Onko se sitten hyvä vai paha, saa jokainen mielessään miettiä.  Mutta oudolla tavalla tuntuu, että jotain on pahasti pielessä, kun fiktio muuttui todeksi.

 

 

anne heikkilä

Anne Heikkilä, sosialidemokraatti Kotkasta