ANNEN AVAUKSIA

Etusivu,Kirjoituksia

Ristiriitaista viestintää

Nykyisen hallituksen edesottamuksista voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta yritän nyt valottaa kahta erikoisinta ja samalla epäloogisinta tapausta. Logiikka ei ole todellakaan ollut tämän hallituksen vahvimpia puolia, mutta nyt menee jo yli ymmärryksen.

Vanhuspalvelulakia säädettäessä edellinen hallitus otti kantaa hoitajamitoituksiin hoiva-asumisen yksiköissä. Silloin asiasta väännettiin oikein hartiavoimin, mutta hoitajamitoituksesta ei lakiin tullut sitovaa mitoitusta, vaan siitä tuli suositus. Tarkoituksena oli, että jos 0,5 mitoitukseen ei päästä, niin laki muutetaan sitovaksi. No eihän siihen päästy. Varsinkin yksityisissä, monikansallisten toimijoiden yksiköissä, suositusta ei noudatettu.

Kuinkas sitten kävikään? Kävikö niin kuin sovittiin? Tehtiinkö laista sitova? No eihän toki, sopimusten noudattaminenhan taitaa on vain tolloja varten. Nykyisen hallituksen kohdalla sanojen syömisestä on tehty lähes taidetta. Siksi syntyi tämä logiikan kukkanen: jos mitoitukseen ei päästä, niin alennetaan mitoitusta, että varmasti kaikki pääsevät! Ja niin hallitus alkoi valmistella hoitajamitoituksen alentamista 0,4:ään. Tavalliselle tallaajalle eivät nämä luvut kerro mitään, mutta tuolla mitoitusmäärällä 20 heikkoa ja ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevaa asukasta saa 108 minuuttia vuorokaudessa hoitoa.  Siis reilusti alle kaksi tuntia! Pienemmässä yksikössä yhteen työvuoroon ei riitä yhtään hoitajaa! Voiko ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevat vanhukset jättää ilman hoitajaa, vaikka esimerkiksi yöajaksi? Minun mielestäni ei voi! Jo nykyisellä mitoituksella tulee valituksia huonosta hoidosta ja hoivayksiköissä asuvat vanhukset kokevat yksinäisyyttä.

Jos hallitus toimisi loogisesti, niin tuolla vanhuspalveluihin kohdistuvalla ajatuksella voisi toimia myös liikenteessä. Eli, jos autoilijat ajavat jatkuvasti yli rajoitetun nopeuden, niin eikö nopeusrajoituksia pitäisi nostaa, että kukaan ei ylittäisi niitä? Vaan eipä toimi tämä malli liikenteessä, päinvastoin!

Nykyhallitus viisaudessaan tuplasi rikesakkojen hinnan ja näin kuvitteli saavansa kilpailukykyloikan. Mitä kovempaa kansalaiset ajaisivat, sitä enemmän valtio tienaisi. Mutta kun kansalaiset olivatkin niin tyhmiä, että rupesivat noudattamaan nopeusrajoituksia. Rahaa ei sitten kilissytkään valtion pohjattomaan kassaan.

Minunlaiselle lainkuuliaiselle kansalaiselle nousee mieleen vain sellainen kysymys, että millainen on valtio, jonka talous nojaa rikoksien tekemiselle. Että valtion budjetissa oletetaan kansalaisten rikkovan lakia tietyn määrän ja sitä kautta saadaan lisää sakkorahaa? En ymmärrä, en!

Millaisen viestin nykyinen hallitus antaa? Hei kansalaiset, vanhusten hoidossa ei tarvitse sääntöjä noudattaa, mutta olisi kyllä tosi kivaa jos ajaisitte oikein reilusti yli nopeusrajoitusten!

Anne Heikkilä,

sosialidemokraatti Kotkasta

anne heikkilä