Annen avauksia

Etusivu,Kirjoituksia

Tragikomediaa kansalle

Jokaiselle meistä tulee hetkiä jolloin mitta niin sanotusti täyttyy. Minun mittani on ollut täysi jo pitkään, mutta nyt läikkyy jo yli ämpärin. Luin lehdestä, että eduskunnan puhemiehistölle ostetaan uudet autot joiden veroton hinta on vaatimattomat 83 452 kappale. Elon laskuopin mukaan hinnaksi tulee yhteensä noin 250 000! Samalla saimme tietää, että kansanedustajien palkkioita tullaan korottamaa.

Tiedän toki, että autojen hinnat ja palkkioiden korotukset ovat valtion taloudessa kuin se paljon puhuttu hyttysen kusi valtameressä, mutta… Olemme vuoden verran saaneet hallituksen taholta kuulla kyllästymiseen asti säästö- ja leikkausmantraa. Mantraa siitä, kuinka jokaisen on osallistuttava talkoisiin, koska valtion tila sitä vaatii. Tuota taustaa vasten em. hankkeet tuntuvat melko piittaamattomilta, jopa ylimielisiltä. Ja niin on, jos siltä näyttää, sanoi jo edesmennyt kansakunnan isä Kekkonenkin. Eli ajoituksen taju näyttää kadonneen, kun samaan aikaan eläkeläisten toimeentuloa kurjistetaan kaikenlaisia etuuksia leikkaamalla. Työttömien toimeentuloa heikennetään. Opiskelijoita kannustetaan ottamaan lainaa ja opintotukia pienennetään. Lapsiperheiden oikeutta päivähoitoon rajoitetaan. Kunnallisten pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen lomarahoja leikataan, että vienti vetäisi paremmin ja kansakunnan rattaat alkaisivat pyöriä vinhemmin. Samaan aikaan kansanedustajien palkkoja korotetaan. Tuliko kenellekään mieleen, miltä tällainen toiminta näyttää ulospäin?

Tiedän, että taas joku nostaa sen kuluneen kateuskortin esiin. Mikä siinä on, että jos joku uskaltaa kritisoida hyvätuloisten toimintaa, niin se on aina kateutta. En kykene myöskään ymmärtämään, että tämän maan taloudellista tilaa on valjastettu kohentamaan juuri se porukka, jolla menee jo valmiiksi huonosti.

Ehkäpä tämä kaikki on vain sellaista muodikasta mustaa huumoria, jota televisiokin on nykyisin tulvillaan. Katsominen aiheuttaa suunnatonta myötähäpeää, mutta eipä naurata, ei. Ainoa asia joka on viime aikoina saanut minut nauramaan, oli iskulause eli slogan, jonka turkulainen opiskelija lanseerasi radiossa: ”Maailman paskin Nalle, vei rahat Panamalle!”

anne heikkilä

Anne Heikkilä

sosialidemokraatti Kotkasta