SISÄILMAONGELMAT TÄYTYY RATKAISTA.

Etusivu

Aivan liian monissa kotkalaisissa julkisissa kiinteistöissä on sisäilmaongelma. Niillä on vakavia vaikutuksia niin kaupungin työntekijöiden, kuin myös niissä oleskelevien lasten ja nuorten terveyteen.

Ongelma ei toki koske pelkästään Kotkaa, vaan umpihomeisia ja myrkyllisiä yhdisteitä sisältäviä rakennuksia on vähän jokaisessa kunnassa. Kotkassa ongelmana on, että asioihin ei puututa.

Sisäilmatyöryhmiä perustellaan ja ne kokoontuvat ja aikaa kuluu, mutta ongelmat jatkuvat vuodesta toiseen. Kaupungin terveystarkastajat eivät aseta selkeästi terveydelle vaarallisia tiloja käyttökieltoon. En tiedä mistä uskalluksen puute johtuu, mutta on aivan selvää, että esimerkiksi Korkeakosken koulu olisi pitänyt asettaa käyttökieltoon jo vuosia sitten. Mittatikkuna käytetään yleensä pahiten oireilevia, joita on aina vähemmistö, mutta sisäilmaongelmat altistavat kaikki tiloissa oleskelevat elinikäisille terveysongelmille.

Kun sitten jotain tehdään, se on yleensä liian vähän ja liian myöhään. Korjaukset eivät toimi, se on todettu käytännössä jo moneen kertaan. Usein paras ja halvempi ratkaisu olisi purkaa ongelmarakennus kokonaan ja tehdä uusi. Näin toimittiin esimerkiksi Karhuvuoren koulun ja paloaseman kohdalla. Keskuskoulussa sisäilmaa myrkyttävät kohdat kapseloitiin, mutta jo nyt oireilu on kuulemma joidenkin kohdalla alkanut uudestaan.

Päiväkotien ja peruskoulun suhteen Kotkasta kuitenkin löytyy terveitäkin tiloja, joihin pahiten oireilevat lapset ja työntekijät voidaan siirtää.

Toisin on lukioiden kohdalla. Langinkosken lukion lyhytnäköisen lakkauttamisen jälkeen Kotkaan jäi kaksi sisäilmaongelmaista lukiota: Lyseo ja Karhula.

Lyseota on korjattu useaan otteeseen, mutta edelleen niin sen päärakennus kuin Globuskin aiheuttavat oireilua. Karhulan lukion tiloja korjattiin osittain kesällä, mutta remontti jäi puolitiehen. Oireilua on niin lukion henkilökunnan kuin oppilaidenkin keskuudessa.

Jommankumman lukion yhteyteen tarvitaan pikaisesti varmasti puhtaiksi ja turvallisiksi todetut tilat. Nopein ratkaisu olisivat esimerkiksi Karhulan lukion piha-alueelle asennettavat kontit. Pitkässä juoksussa Kotkaan on pakko saada uudisrakennus myös lukiolle. Sellainen voitaisiin tehdä esimerkiksi Langinkosken uuden koulun yhteyteen. Nuorten ja lukioiden henkilöstön terveyden vaarantamisen on loputtava.

 

Kim Soares

Kaupunginvaltuutettu (Sd.)

kim vappu 2015

Kommentoi